NORENCO POLSKA ®

Moje konto

Profesjonalna chemia czyszcząca to podstawa w gastronomii

Spis Treści:

1. Profesjonalna chemia czyszcząca dla firm

1.1. Chemia do gastronomii

1.2. Chemia dla profesjonalistów

 

2. Preparaty do mycia naczyń

2.1. Skuteczne mycie naczyń

2.2. Sposób na oporny tłuszcz

2.3. Błyszczące naczynia bez plam

 

3. Mycie urządzeń w kuchni lokalu gastronomicznego

3.1. Czyszczenie pieców i piekarników

3.2. Sposób na uciążliwe zabrudzenia organiczne

 

4. Koncentrat silnie odtłuszczający dla gastronomii

 

5. Środki do czyszczenia osadów

5.1. Usuwanie nalotów z kamienia i rdzy

5.2. Usuwanie osadu z nabłyszczaniem

5.3. Nabłyszczanie stali nierdzewnej

 

6. Dezynfekcja w gastronomii

6.1. Dezynfekcja powierzchni

6.2 Dezynfekcja rąk

 

7. Czym czyścić wnętrza?

7.1. Posadzki muszą być czyste

7.2. Chemia do czyszczenia podłóg

7.3. Czyszczenie maszynowe

 

8. Konserwacja i sprawność instalacji

 

9. Profesjonalna chemia czyszcząca w wygodnych opakowaniach

 

 

 

1. Profesjonalna chemia czyszcząca dla firm

 

1.1. Chemia do gastronomii

 

Perfekcyjna czystość to jeden z filarów sukcesu w gastronomii. Profesjonalna chemia czyszcząca to nie tylko podstawa czystości i higieny. Odpowiednie preparaty do mycia naczyń zapewniają także ich estetyczny wygląd. To sprawa kluczowa. W końcu klient ma bezpośredni kontakt z tymi przedmiotami. Nie można dopuścić, by miał jakiekolwiek zastrzeżenia. Łatwo sobie wyobrazić, że taka sytuacja może się przerodzić w wizerunkową katastrofę i zaszkodzić prowadzonej działalności. Nie ma tu miejsca na improwizację i półśrodki. Domowe sposoby dobre są w domu. Nie sprawdzą się w profesjonalnej gastronomii. Chemia dla firm, co oczywiste, nie może być zastąpiona przez środki dostępne w drogerii na potrzeby domowej kuchni. W restauracji, stołówce czy kawiarni trzeba stosować profesjonalne środki czystości. Tylko chemia do gastronomii zapewnia oczekiwaną jakość, wydajność i dopasowanie produktów do konkretnych zastosowań w zakładzie gastronomicznym.

 

1.2. Chemia dla profesjonalistów

 

Profesjonalna chemia czyszcząca marki Norenco to szeroki wachlarz preparatów niezbędnych w gastronomii. To nie tylko środki do mycia naczyń – bo higiena i czystość to nie tylko błyszczące naczynia na stoliku klienta. Wysokie standardy trzeba spełnić w całym lokalu. Oczywiście także w kuchni. Nasza hurtownia chemiczna środków czystości daje dostęp do szeregu specjalistycznych preparatów do czyszczenia wyposażenia i pomieszczeń lokalu gastronomicznego.

Kto dba o porządek, potrzebuje odpowiednich środków do czyszczenia wnętrz. Dotyczy to zarówno tych pomieszczeń, w których wre praca i przygotowuje się potrawy, jak i tych, których wygląd widzi i może ocenić klient. W internecie nie brakuje zdjęć i krytycznych uwag klientów co do lokali, w których o tym zapomniano. Do takich zaniedbań nie można dopuszczać, jeśli poważnie traktuje się prowadzoną działalność. Jednocześnie w gastronomii liczy się także oszczędność. Dlatego sięga się po środki skuteczne i wydajne. Czyszczenie powinno być efektywne i zabierać mało czasu. Używa się więc chemii dla profesjonalistów.

 

Produkty oferowane przez Norenco zapewniają jakość, która umożliwia skuteczne i oszczędne zadbanie o czystość. Pozwala też oszczędzić czas, który można przeznaczyć na przygotowanie potraw dla klientów. W końcu to jest w zakładzie gastronomicznym najważniejsze.

 

2. Preparaty do mycia naczyń

 

2.1. Skuteczne mycie naczyń

 

Klient, który korzysta z usług dowolnego zakładu gastronomicznego, musi mieć kontakt z nieskazitelnie czystymi i błyszczącymi naczyniami. Każde uchybienie w tym zakresie może spowodować, że gość restauracji czy kawiarni nigdy więcej się już w niej nie pojawi. Co więcej, może szerzyć negatywne opinie o takim lokalu, dewastując jego wizerunek i ograniczając w ten sposób rentowność. Może się to zdarzyć nawet wtedy, gdy problem z higieną czy choćby tylko subiektywną estetyką naczyń był w praktyce niewielki i pojawił się losowo tylko raz. Profesjonalna chemia czyszcząca pozwala skutecznie wykluczyć tego rodzaju nieprzyjemne i szkodliwe dla firmy sytuacje.

 

Koncentrat Norenco Universal jest uniwersalnym preparatem do mycia naczyń, w tym naczyń szklanych. Co ważne, jest wysoce wydajny. Wystarczy kropla czy kilka kropel, by uzyskać doskonałe rezultaty mycia. Zastosowanie takich niewielkich ilości koncentratu jest możliwe, bo nadaje się on do różnych sposobów mycia: zanurzeniowego, opryskowego i pianowego. Dosłownie wystarczy stężenie rzędu od 1:400 do 1:800 i stosowanie roztworu myjącego w temperaturze już 30 stopni Celsjusza. Norenco Universal poradzi sobie z usuwaniem zabrudzeń z tłuszczów roślinnych i zwierzęcych. Usunie resztki protein, kurz i inne niepożądane zanieczyszczenia. Zaspokoi zdecydowaną większość potrzeb w zakresie mycia naczyń. Neutralne pH preparatu oraz dodatek olejku kokosowego zapewniają, że jest wyjątkowo delikatny dla skóry rąk. Oczywiście preparat posiada atest PZH. Jest też biodegradowalny i bezpieczny dla środowiska. Ma przyjemny, cytrynowy zapach. Stosowany jako preparat do mycia naczyń zapewni ich nieskazitelną czystość. Żadna wpadka z klientem niezadowolonym z czystości podanej mu zastawy po zastosowaniu Norenco Universal po prostu się nie przydarzy.

norenco_universal_1l[1].jpg

 

Mycie z wykorzystaniem profesjonalnych urządzeń myjących ułatwi Aqua Plus. Ten alkaliczny, niepieniący się preparat do mycia ciśnieniowego ma szeroki zakres zastosowań. Świetnie nadaje się do mycia naczyń w zmywarkach. Można przy jego pomocy myć pojemniki plastikowe i stalowe. Doskonałe rezultaty są gwarantowane już przy pierwszym cyklu mycia – przy zastosowaniu minimalnego stężenia roztworu czyszczącego (rzędu 0,1-0,2 procenta) i wysokiej temperatury. Produkt ten z łatwością usunie silne zabrudzenia z tłuszczów roślinnych, zwierzęcych, a także z substancji organicznych jak proteiny, krew. Aqua Plus to produkt wydajny i bardzo skuteczny.

 aqua_plus_5l[1].jpg

 

2.2. Sposób na oporny tłuszcz

 

Wszechstronny koncentrat Norenco Universal z zupełności wystarczy do mycia naczyń w codziennej działalności gastronomicznej. Sprawdzi się w każdej standardowej sytuacji. Zdarza się natomiast, że w profesjonalnej kuchni mamy do czynienia z naczyniami bardzo zatłuszczonymi. Niektóre typy naczyń są na to po prostu bardziej narażone. Czasem problem pojawi się w wyniku przyrządzania specyficznej potrawy. Poza tym kucharze są tylko ludźmi – i chyba nie ma fachowca w tym zawodzie, który by nigdy niczego przez przypadek nie przypalił. Uniwersalny środek myjący może wówczas nie wystarczyć. Dlatego w ofercie profesjonalnej chemii czyszczącej hurtownia chemiczna Norenco ma też preparat Softex Forte – przeznaczony do mycia bardzo zatłuszczonych naczyń i powierzchni.

softex_forte_5l[1].jpg

Koncentratowi Softex Forte nie oprze się żaden tłuszcz, który przywarł do garnka czy patelni. Preparat usunie tego rodzaju zanieczyszczenia także z wszelkich innych zmywalnych powierzchni. Skuteczność zapewnia tu specjalna, nowoczesna receptura. Nie ma znaczenia, czy zabrudzenia spowodował tłuszcz zwierzęcy czy olej roślinny. Softex Forte usunie również zabrudzenia białkowe. Koncentrat stosuje się w stężeniu od 1:20 do 1:200, w temperaturze 20-30 stopni Celsjusza. Typowe zastosowanie to mycie ręczne i zanurzeniowe, ale możliwe jest też mycie pianowe. Co kluczowe, doskonałe efekty daje już pierwszy cykl mycia – procedury nie trzeba więc powtarzać. To oszczędność czasu i środków.

 

2.3. Błyszczące naczynia bez plam

 

Gwarantowana czystość nie wystarczy, by mieć pewność, że klient będzie usatysfakcjonowany. Ludzie są wzrokowcami, a to, co błyszczy, nie tylko łatwiej rzuca się im w oczy. Błyszczące naczynia wydają się po prostu idealnie czyste, świeże. Matowe, nawet tak samo czyste, nie sprawią równie dobrego wrażenia. Dzięki nabłyszczaniu naczyń klient może mieć wrażenie, że podano mu potrawy i napoje w naczyniach zupełnie nowych. Jego ocena jakości obsługi na pewno będzie wysoka. Zastosowanie procedury nabłyszczania eliminuje też ryzyko pojawienia się nieestetycznych plam i zacieków. To ważne, bo takie skazy mogą zrobić na kliencie fatalne wrażenie.

Chemia do gastronomii to obowiązkowo także profesjonalne środki nabłyszczające, zapewniające wysoką estetykę naczyń. Dry Line to nabłyszczający koncentrat do zmywarek, który nada efektowny połysk wszystkim mytym naczyniom i szkłu. Preparat zapobiega powstawaniu i osadzaniu się kamienia wodnego. To tego rodzaju substancje są odpowiedzialne za brzydkie plamy, cętki i zacieki na czystych naczyniach. Łatwo to zaobserwować w domowej kuchni. W praktyce lokalu gastronomicznego taki osad jest nie do pomyślenia ze względów estetycznych. Koncentrat Dry Line dodaje się do zmywarek wyposażonych w urządzenia dozujące w ilości 2-7ml na cykl mycia. O dawce decyduje tu rodzaj zmywarki, zastosowany płyn myjący i twardość użytej wody. Właściwe użycie preparatu sprawi, że umyte naczynia będą błyszczeć i będą się prezentować doskonale.

 dry_line_5l[1].jpg

3. Mycie urządzeń w kuchni lokalu gastronomicznego

 

3.1. Czyszczenie pieców i piekarników

 

Sporo sprzętu użytkowanego w lokalu gastronomicznym wymaga regularnego czyszczenia. W warunkach domowych czasem zdarza się odkładanie czyszczenia piekarnika, bo bywa, że jest to zadanie niełatwe i niewdzięczne. W gastronomii nie można sobie pozwolić na zaniedbywanie takich spraw. Utrzymanie pieców i piekarników w stanie czystości jest konieczne. Potrzeba więc odpowiednich środków czyszczących, żeby takie procedury dało się przeprowadzić sprawnie i skutecznie. Czym myć piecyk? W Norenco Polska mamy właściwe rozwiązanie. To płyn Aktiv Gel do czyszczenia pieców i piekarników.

 aktiv-gel-5l[1].jpg

Aktiv Gel to przykład demonstrujący przewagę profesjonalnej chemii czyszczącej nad produktami do użytku domowego. Usuwa wszelkie ślady po przypaleniach, zapieczeniach, odymieniach. Usuwa też sadzę. Działa szybko i czyści bez konieczności szorowania. Co więcej, preparat ten stosuje się bez potrzeby studzenia pieca czy piekarnika – wręcz przeciwnie: temperatura czyszczonego urządzenia powinna się mieścić w przedziale od 60 do 150 stopni Celsjusza. Stosuje się mycie ręczne. Aktiv Gel jest gotowy do użycia. Po prostu nanosi się go na czyszczoną powierzchnię przy pomocy zmywaka czy pędzla. To łatwe, bo preparat osadza się na czyszczonej powierzchni. Potem wystarczy zaczekać od 2 do 10 minut (im cieplejszy piec, tym krócej), a następnie przetrzeć wszystko wilgotną szmatką. I gotowe! Żadnego szorowania, siłowania się. Nie ma więc też obawy, że się coś porysuje. Do tego wyczyszczone urządzenie błyszczy czystością. Nie ma problemu z zapachem, bo powodujące go osady zostają usunięte, a sam preparat jest bezwonny. Nie zawiera też fosforanów ani rozpuszczalników. Te wszystkie zalety sprawiają, że Aktiv Gel jest polecany do pieców ze stali kwasoodpornej i piekarników zarówno w gastronomii, jak i w przetwórstwie spożywczym.

 

3.2. Sposób na uciążliwe zabrudzenia organiczne

  

Profesjonalnej chemii czyszczącej wymagają w kuchni nie tylko piece i piekarniki. Wśród sprzętu, który jest użytkowany w gastronomii i jest podatny na uciążliwe zabrudzenia, są też komory wędzarnicze, kotły parzelnicze i różne urządzenia przetwórcze. Skuteczne i sprawne mycie komór wędzarniczych i innych wymienionych urządzeń umożliwia koncentrat do suwania najtrudniejszych zabrudzeń organicznych Tornado Extra. To chemia profesjonalna, która upora się z różnorodnymi substancjami. Usunie wszelkie ślady przypaleń i uciążliwe zabrudzenia, których źródłem jest olej, dym, sadza, a także krew, proteiny i wszelkie pozostałości organiczne. Działanie Tornado Extra jest natychmiastowe, a wysoka skuteczność tego preparatu zapobiega powstawaniu biofilmu i redukuje do minimum wszelkie niepożądane zapachy, które wynikają z rozkładu substancji organicznych i mogą się pojawić w zakładzie gastronomicznym, gdy stosuje się mniej skuteczne środki czystości.

tornado_5l[1].jpg

Tornado Extra jest koncentratem o szerokim zastosowaniu. Można go używać do mycia komór wędzarniczych i innych urządzeń stosowanych w gastronomii, ale świetnie sprawdzi się też do usuwania brudu z różnorodnych silnie zabrudzonych powierzchni – także takich, jak blaty i blachy stalowe, a nawet ściany i podłogi. Mimo swej mocy, preparat jest bezpieczny i łatwy w użyciu, dlatego jest produktem polecanym do użytku w przemyśle spożywczym. Uniwersalność Tornado Extra polega także na możliwości stosowania go na różne sposoby – zarówno do mycia ręcznego, jak i zanurzeniowego, opryskowego oraz pianowego.

 

4. Koncentrat silnie odtłuszczający dla gastronomii

 

Szeroki zakres zastosowań w gastronomii ma koncentrat odtłuszczający Supra, przeznaczony do gruntownego mycia. Jest znakomitym środkiem czyszczącym zarówno do usuwania zabrudzeń z dużych powierzchni (podłogi, ściany), jak i do mycia urządzeń, narzędzi i pojemników. Sprawdzi się niezawodnie naprawdę na różnego rodzaju powierzchniach. Przy pomocy koncentratu odtłuszczającego Supra można również prać wykładziny i dywany oraz meble tapicerowane. To istotne zastosowanie z punktu widzenia gastronomii, gdyż miejsca, w których przebywają klienci, często wypełnione są przez sprzęty i powierzchnie mające tego rodzaju pokrycia. Ważne też, że Supra ma neutralny zapach. Nikt z gości nie poczuje, że dywan czy fotel czyszczono przy pomocy środków chemicznych. To zaleta chemii dla profesjonalistów.

Inne kluczowe przeznaczenie preparatu Supra to czyszczenie powierzchni, które przeznaczone są do woskowania.

Supra to rozwiązanie ekonomiczne, bo gwarantuje silne i szybkie działanie myjąco-odtłuszczające. Oczekiwane efekty ma się już po pierwszym zastosowaniu tego koncentratu. Dla użytkowników może być istotne, że roztworu preparatu Supra można używać w formie piany.

 supra_5l[1]_(1).jpg

5. Środki do czyszczenia osadów

 

5.1. Usuwanie nalotów z kamienia i rdzy

 

Instalacje, powierzchnie i urządzenia, które mają kontakt z wodą, nieprzerwanie narażone są na to, że będzie się na nich osadzał kamień wodny. Woda pitna dostępna do celów spożywczych zawiera naturalne sole mineralne. W odpowiednich stężeniach jest to składnik pożądany ze względów spożywczych i zdrowotnych, dlatego nie stosuje się procedur, które prowadziłyby do podawania do sieci wody pozbawionej tych składników. Z punktu widzenia technologii jest to jednak problem. Znany zresztą doskonale także w warunkach domowych. Te naturalne substancje znajdujące się w wodzie – wśród nich zwłaszcza węglan wapnia i magnezu – wytrącają się z cieczy i tworzą dostrzegalny nalot na powierzchniach, które miały kontakt z taką wodą. W zależności od twardości wody proces ten może przebiegać szybko lub wymagać większej ilości czasu, niezmiennie jednak jest problemem, który musi być rozwiązywany przy zastosowaniu środków do czyszczenia osadów. Bo nawet lekki nalot jest już osadem, który – jeśli go zaniedbać – będzie się nawarstwiał i sprzyjał gnieżdżeniu się tam zarazków. W końcu będzie też zdolny doprowadzić do niedrożności i awarii instalacji czy urządzeń. Osad niedopuszczalny jest też w praktyce gastronomicznej jako zanieczyszczenie gromadzące się w naczyniach i pojemnikach używanych na przykład do gotowania wody.

Drugi problem, który wynika z kontaktu z wodą, to przypadki korozji – rdzy. Różnorodność instalacji i sprzętu wykorzystywanego w zakładzie gastronomicznym sprawia, że obok szeregu przykładów wyposażenia wykonanego ze stali nierdzewnej, używa się też przedmiotów, których materiał jest narażony na pojawianie się osadu w postaci rdzy. Oczywiście i to jest problem, który musi znajdować skuteczne rozwiązanie w każdym przedsiębiorstwie.

Skuteczny środek do czyszczenia osadów z półki produktów oferowanych przez Norenco to Maxur. Preparat ten jest przeznaczony do stosowania w gastronomii. Ma kwasowe pH (nie powinien być więc stosowany równocześnie ze środkami zasadowymi, gdyż dojdzie do ich wzajemnej neutralizacji). Powinien być aplikowany na powierzchnie oczyszczone i odtłuszczone. Maxur – używany do mycia metodą zanurzeniową lub opryskową – efektywnie usuwa naloty mineralne, w tym kamień wodny i rdzę, nie niszcząc przy tym powierzchni, na której jest stosowany. Preparat jest wszechstronny i nadaje się do usuwania osadów z każdego rodzaju powierzchni zmywalnych wodą. Może to być szkło, ceramika, guma, metal (w tym metale kolorowe). Środek nadaje się również do powierzchni cynkowych i niklowanych. Czyszczenie przy pomocy preparatu Maxur zapobiega powstawaniu biofilmu. Po użyciu wystarczy odczekać kilka minut i obficie spłukać wszystko wodą w temperaturze pokojowej.

Maxur

Innym poręcznym preparatem, dostępnym w sprayu i służącym do usuwania kamienia i nalotów mineralnych, jest Kalkfjerneren. Środek ten likwiduje naloty mineralne z różnych elementów armatury, pomoże też w czyszczeniu zlewozmywaków. Można nim myć aluminium, granit i inne materiały stosowane do wykonania tego rodzaju sprzętów kuchennych. Wygodne opakowanie ułatwia doraźne stosowanie preparatu.

 kalkfjernen_(1).jpg

5.2. Usuwanie osadu z nabłyszczaniem

 

Do mycia metodami ciśnieniowymi, z użyciem opryskiwaczy lub myjek, przeznaczony jest koncentrat do usuwania nalotów mineralnych, płukania i nabłyszczania powierzchni Norenco Syrlicid. Już niewielkie stężenie roztworu (od 1:20 do 1:100) przy temperaturze 20-30 stopni Celsjusza pozwoli usunąć naloty mineralne z czyszczonych powierzchni i zapobiec ich ponownemu osadzaniu się. Po cyklu mycia czyszczoną powierzchnię należy spłukać wodą i pozostawić do wyschnięcia. Znikną nie tylko osady, ale i wszelkie nieprzyjemne zapachy. Warto zaznaczyć, że środek ten jest łagodny dla czyszczonych powierzchni, także tych z aluminium.

Norenco Syrlicid ma zdolność przeciwdziałania rozwojowi różnego rodzaju drobnoustrojów i grzybów. Wyczyszczone powierzchnie można też nabłyszczać – przy pomocy tego samego preparatu. Wystarczy wówczas stężenie koncentratu w roztworze na znikomym poziomie 1:10000.

 syrlicid_5l[1].jpg

5.3. Nabłyszczanie stali nierdzewnej

 

Mycie i nabłyszczanie stali nierdzewnej to kolejna ważna procedura w rutynowej działalności zakładu gastronomicznego. Blankest 80 to preparat przeznaczony specjalnie do nabłyszczania powierzchni ze stali nierdzewnej w gastronomii i przemyśle spożywczym. Środek ma również dodatkowo właściwości myjące. Stosowanie jest proste. Najpierw spryskuje się daną powierzchnię, potem rozprowadza naniesiony preparat przy pomocy czystej szmatki, uzyskując powłokę dającą połysk. Warto dodać, że tak opracowana powierzchnia jest też dodatkowo zabezpieczona przed łatwym przyleganiem nowego brudu. Częstotliwość mycia może więc być nieco niższa niż przy używaniu innych, mniej markowych środków.

 blankest_80_(1).jpg

6. Dezynfekcja w gastronomii

 

6.1. Dezynfekcja powierzchni

 

Odpowiednio dobrane środki czystości pozwalają usunąć wszelkie zabrudzenia, z jakimi można mieć do czynienia w gastronomii. Kolejnym krokiem jest dezynfekcja. Chemia profesjonalna Norenco to także skuteczne preparaty do dezynfekcji powierzchni.

Alkaliczny, pianowy koncentrat do mycia i dezynfekcji powierzchni Sanicid Koncentrat może być stosowany do mycia pojemników oraz narzędzi i urządzeń, a także płytek ceramicznych i powierzchni emaliowanych. Przeznaczony jest do stosowania w gastronomii i w przemyśle spożywczym. Preparat przede wszystkim usuwa wszelkie możliwe zanieczyszczenia organiczne, eliminując ryzyko rozwoju drobnoustrojów na dezynfekowanych powierzchniach. Sanicid Koncentrat ma też zdolność usuwania ewentualnych pozostawionych zabrudzeń i lekkich osadów mineralnych. Sprawdza się jako produkt do mycia stali nierdzewnej. Po użyciu tego środka czystości powierzchnie z takiej stali, ale także ze stali chromowanej, uzyskują połysk – Sanicid ma również właściwości nabłyszczające. Warto dodać, że skład produktu sprawia, że w zalecanych stężeniach pozostaje on bezpieczny dla powierzchni i elementów wykonanych z aluminium, mosiądzu i cynku oraz stopów metali kolorowych. Stosowanie preparatu jest łatwe i bezpieczne przy zachowaniu środków ostrożności niezbędnych dla wszystkich środków biobójczych. Po dezynfekcji powierzchnie, które mają kontakt z żywnością, należy spłukać wodą.

sanicid_koncentrat_5l[1].jpg

Do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością doskonale nadaje się także Akti-Max. To chemia dla firm na bazie etanolu, zalecana w każdej sytuacji, gdy zależy nam na higienicznej czystości. Preparatu można użyć do dezynfekcji powierzchni wykonanych ze stali i aluminium oraz ze szkła i ceramiki, a także do powierzchni z plastiku, drewna i podobnych materiałów. Akti-Max skutecznie działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Jest polecany jako chemia do gastronomii i generalnie jako chemia dla profesjonalistów. Znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie istotą działalności jest zajmowanie się handlem żywnością i przetwórstwem spożywczym. Preparatu z powodzeniem używa się też w miejscach, gdzie wymagane jest stosowanie niezawodnych środków do dezynfekcji powierzchni. Posługiwanie się Akti-Max jest bardzo łatwe. Wystarczy użyć rozpylacza i spryskać preparatem tę powierzchnię, którą zamierza się poddać dezynfekcji. Nie trzeba jej potem spłukiwać czy wycierać. Wystarczy pozostawić do wyschnięcia.

 akti-max_5l[1].jpg

6.2 Dezynfekcja rąk

 

W gastronomii kontakt z żywnością mają nie tylko przedmioty i różne powierzchnie, ale i ludzie. Każdy pracownik może być potencjalnym źródłem zabrudzeń, które nie mają prawda dostać się do żywności serwowanej przez zakład gastronomiczny. Dlatego niezbędne jest stosowanie środków do higieny osobistej.

Pracownik kuchni czy w ogóle lokalu gastronomicznego pracuje w dużej mierze przy użyciu rąk. Może też podczas pracy mieć kontakt z różnymi przedmiotami, które są siedliskiem drobnoustrojów. Każdy przecież chodzi do toalety. A kelnerzy czy kasjerzy mają kontakt z pieniędzmi i jednocześnie z tym, co przynoszą na stoliki klientów. Dezynfekcja rąk jest w takich sytuacjach po prostu koniecznością.

Alkoholowy preparat do higienicznej dezynfekcji rąk Hand Desinfeksjon stosuje się po tym, gdy się już ręce umyje. Środek ten ma aż 99,99 procent skuteczności w zakresie działania bakteriobójczego, jednocześnie działa także grzybobójczo i niszczy wirusy. To dlatego jest szczególnie zalecany wszędzie tam, gdzie wysokie wymagania higieniczne są normą. Znajduje zastosowanie w gastronomii i w przypadku wszelkiej działalności, która polega na kontakcie z żywnością.

Hand Desinfeksjon jest środkiem dezynfekującym stworzonym na bazie etanolu. Należy jednak podkreślić, że został przebadany dermatologicznie i jest delikatny dla skóry rąk – nie wysusza jej. Po zastosowaniu nie wymaga spłukiwania. Wystarczy go dobrze rozprowadzić na całej powierzchni dłoni, na palcach i pomiędzy palcami, a następnie poczekać, aż skóra wyschnie.

hand_desinfeksjion_5l[1].jpg

W gastronomii celowe jest także stosowanie mydła antybakteryjnego. Także w tym przypadku chemia dla profesjonalistów spełnia wymagania, które nie muszą obowiązywać produktów do użytku domowego. Hygi Safe to mydło nadające się do stosowania w lokalu gastronomicznym, gdyż nie tylko ma właściwości bakteriobójcze, ale także jest bezwonne i samo skutecznie usuwa różnorodne niepożądane zapachy oraz dokładnie oczyszcza skórę. Ważne jest również, że łatwo się spłukuje. Hygi Safe można bezpiecznie stosować wielokrotnie w ciągu dnia, gdyż ma neutralne dla skóry pH oraz zawiera naturalny olejek kokosowy, który chroni warstwę hydrolipidową skóry. To redukuje ryzyko wystąpienia podrażnień, wysychania i pęknięć naskórka. Ręce, które będą następnie służyć do przygotowywania żywności, mogą więc być czyste i zarazem bezpieczne.

 hygi5l[1].jpg

7. Czym czyścić wnętrza?

 

7.1. Posadzki muszą być czyste

 

Posadzki to powierzchnie, na których mogą się gromadzić różne niedopuszczalne w lokalu gastronomicznym zabrudzenia. Jednocześnie regularne ich czyszczenie może być łatwe przy zastosowaniu profesjonalnej chemii czyszczącej. Godny polecenia jest tu perfumowany preparat do mycia posadzek i powierzchni zmywalnych wodą Gul Vask. Koncentrat ten stosuje się w stężeniu od 0,5 do 2 procent i w temperaturze nie przekraczającej 30 stopni Celsjusza. Wyróżnia go intensywny cytrusowy zapach, który pozostaje na czyszczonych powierzchniach na długo. Tego rodzaju aromat przez wiele osób odbierany jest jako podkreślenie subiektywnego odczucia czystości. Gul Vask sprawdzi się jako środek właściwy do różnych typów powierzchni – zarówno tych naturalnych, jak i wykonanych z tworzyw sztucznych.

 gulv_vask_5l_(1).jpg

7.2. Chemia do czyszczenia podłóg

 

Dobrym przykładem profesjonalnej chemii czyszczącej, której używa się do czyszczenia podłóg, jest koncentrat Blix. Przeznaczony jest do mycia podłóg szkliwionych i wodoodpornych. Każde pomieszczenie w lokalu gastronomicznym, które ma podłogę wykonaną z gresu szkliwionego lub polerowanego względnie z marmuru lub granitu może być doprowadzone do porządku przy pomocy tego preparatu. Generalnie koncentrat Blix stosuje się do mycia podłóg w obiektach wielkopowierzchniowych, więc duże pomieszczenia w restauracji czy stołówce jak najbardziej mogą być czyszczone przy jego użyciu. Koncentrat jest ekonomiczny. W przypadku mycia maszynowego wystarcza stężenie 20-200ml preparatu Blix na 10 litrów wody. Przemysłowe mycie podłóg to nie jedyna możliwość. Można też stosować mycie ręczne, przy czym wówczas zalecane stężania to 50-200ml na 10 litrów wody. Należy jedynie pamiętać, że produkt ten nie nadaje się do mycia powierzchni zabezpieczonych polimerami.

Do zalet koncentratu Blix, które mogą przekonać do jego regularnego użytkowania, należy i to, że czyszczonym powierzchniom nadaje pożądany połysk. Sam preparat ma świeży zapach, szybko schnie i nie pozostawia smug. Powierzchnia podłogi po użyciu tego środka lśni, wygląda higienicznie i estetycznie. Klienci na pewno to docenią.

 

7.3. Czyszczenie maszynowe

 

Profesjonalne maszyny czyszczące wymagają stosowania profesjonalnej chemii czyszczącej. Koncentrat do urządzeń czyszczących Aqua Plus może być używany w zmywarkach naczyń. Ale nie tylko. Jest również optymalnym wyborem dla różnych innych urządzeń myjących. To środek alkaliczny do mycia ciśnieniowego. Jest bardzo wydajny – działa skutecznie już przy stężeniach rzędu 0,1-0,2 procenta, szczególnie w wysokich temperaturach.

Aqua Plus znajdzie zastosowanie w szorowarkach do mycia posadzek, wykładzin czy dywanów. Z punktu widzenia gastronomii ważne jest, że efektywnie usuwa nawet trudne zabrudzenia. Także te pochodzące z tłuszczów roślinnych i zwierzęcych lub różnych resztek organicznych. Tak samo łatwo poradzi sobie ze śladami sadzy czy dymu. Do tego usunie niechciane zapachy.

Koncentrat Aqua Plus jest doskonałym preparatem do myjek automatycznych. Ma silne właściwości czyszczące, w związku z czym jest bardzo wydajny i radzi sobie nawet z trudnymi do usunięcia zabrudzeniami różnych przedmiotów i powierzchni. Jego charakterystyka pozwala także na używanie go do mycia w systemach CIP – produkt ten pozwala więc także na czyszczenie instalacji i urządzeń stosowanych w zakładach gastronomicznych i przy produkcji spożywczej.

 aqua_plus_5l[1].jpg

8. Konserwacja i sprawność instalacji

 

Drożność i sprawność instalacji sanitarnych jest ważna wszędzie. Nietrudno sobie wyobrazić, jaką katastrofą mogłaby się okazać nagła awaria tego rodzaju infrastruktury w lokalu gastronomicznym. Każdy wyciek spowodowany niedrożnością to sytuacja dramatyczna z punktu widzenia higieny na kuchennym zapleczu lokalu. Do tego mogą dochodzić niepożądane skutki w postaci pojawienia się nieprzyjemnej woni. Trudno się wówczas spodziewać pozostania klientów przy restauracyjnych stolikach. A następnie ich kolejnych odwiedzin. Tymczasem usuwanie tego rodzaju problemu może wymagać czasu.

Najlepiej więc zapobiegać podobnym katastrofom. Profesjonalna chemia czyszcząca to także środki do skutecznej konserwacji i utrzymywania drożności instalacji w zakładzie gastronomicznym. Mudin to preparat zalecany do chemicznego udrażniania rur, instalacji sanitarnych i hydraulicznych. Jest to preparat bezwonny (i bezbarwny), skomponowany według unikatowej receptury, dzięki czemu radzi sobie świetnie z różnego rodzaju osadami, które zdolne są gromadzić się w instalacjach sanitarnych. Mudin jest sprytny i wszechstronny. Usunie z rur i odpływów pozostałości tłuszczów i resztek spożywczych. Poradzi sobie z pozostałościami mydeł i środków piorących, a także z włosami. W instalacjach, które są konserwowane z użyciem tego preparatu, nie uchowa się żaden niechciany osad i szlam. Sam środek jest bezwonny i nie wydziela żadnych gazów ani zapachów podczas używania. Zdolny jest natomiast redukować nieprzyjemne wonie, które mogą pojawić się w różnych rurach w instalacji.

mudin_5l[2][1].jpg

Preparat ma więcej zalet. Jego konsystencja i ciężar właściwy sprawiają, że jest w stanie dotrzeć do różnych zakamarków instalacji – także tych niedostępnych. Jednocześnie sam środek jest bezpieczny dla różnych typów materiałów, z których takie instalacje są wykonywane – jak plastik, stal zwykła i nierdzewna, guma, beton czy lutowane połączenia. Mudin udrożni instalację, zakonserwuje ją, a przy tym na pewno niczego nie uszkodzi, nie zatka i nie rozszczelni. Warto jednak pamiętać, by nie łączyć tego środka z innymi preparatami udrażniającymi ani nie podejmować prób jednoczesnego czyszczenia metodami mechanicznymi. Preparat nie powinien też być pozostawiany do wyschnięcia na szkle i porcelanie.

Do chemicznego udrażniania rur, instalacji sanitarnych i hydraulicznych można zastosować także preparat Krecia Robota, który doskonale radzi sobie zanieczyszczeniami mogącymi sprawiać problem w gastronomii. Środek ten rozpuści blokujące drożność tłuszcze, usunie szlam, a także włosy, pióra, resztki spożywcze. Poradzi sobie z pozostałościami po myciu i praniu oraz z szeregiem typowych osadów, które wywołują awarie instalacji.

img_2441.png

Jeszcze inną możliwością jest sięgnięcie po preparat Syfon – przeznaczony do chemicznego udrażniania i konserwacji syfonów w różnych instalacjach sanitarnych. Jest on bezpieczny dla rur i elementów konstrukcyjnych z plastiku, stali, betonu, gumy. Nie zniszczy też połączeń lutowanych. Jednocześnie pozwoli na pozbycie się wszelkich odpadów możliwych w zakładzie gastronomicznym, jakie zdolne są zatkać kanalizację, gdy do niej trafią. Choć nazwa wskazuje na przeznaczenie preparatu do syfonów hydraulicznych, sprawdzi się on równie dobrze w udrażnianiu rur.

 

9. Profesjonalna chemia czyszcząca w wygodnych opakowaniach

 

W zależności od przeznaczenia, w praktyce celowe jest zaopatrywanie się w profesjonalną chemię czyszczącą w ilościach odpowiadających potrzebom. Gastronomia to także lokale o zróżnicowanych potrzebach, charakterystyce i skali działania. W niewielkiej kawiarni, w restauracji czy w obszernej stołówce zapotrzebowanie na środki czystości będzie się różnić. Zarówno w zakresie stosowania lub niestosowania konkretnych preparatów do mycia, jak i w zakresie ich zużywanej ilości. Hurtownia chemiczna daje oczywiście możliwość nie tylko wyboru różnorodnych środków czystości, ale także szansę na sięganie po opakowania o różnej pojemności. Warto to brać pod uwagę tak ze względu na zalecany okres przechowywania chemii do gastronomii, jak i ze względu na ograniczanie potrzeb w zakresie miejsc do magazynowania takich produktów.

Szereg środków, o których była tutaj mowa wcześniej, konfekcjonuje się w pojemnikach o różnej wielkości. Dotyczy to zwłaszcza tych produktów, które przeznaczone są do używania zarówno w wielkich, jak i w małych lokalach, mających różne zapotrzebowanie na chemię dla profesjonalistów.

Sięgnijmy po konkretne przykłady. Preparat Mudin do udrażniania i konserwacji instalacji sanitarnych będzie potrzebny w różnych ilościach w dużej jadłodajni i w kameralnej knajpce. Dlatego można go dostać zarówno w opakowania 5-litrowych, jak i w mniejszych butelkach – mieszczących 1 litr lub nawet tylko 0,75 litra tego skutecznego specyfiku. Podobna sytuacja dotyczy środka do dezynfekcji powierzchni Akti-Max. Obok pojemników 5-litrowych w sprzedaży są również butelki mieszczące 1 litr preparatu. W 5- i 1-litrowych opakowania dostępne są też tak szeroko przydatne środki, jak mydło antybakteryjne Hygi Safe, środek Hand Desinfeksjon do dezynfekcji rąk i Aktiv Gel do usuwania najbardziej opornych zabrudzeń z piekarników i pieców.

Dla szeregu produktów dostępne są opakowania od razu przystosowane do specyfiki ich użytkowania. Wszechstronny preparat Sanicid, przydatny do bieżącego mycia różnorodnych powierzchni, dostępny jest na przykład w półlitrowej butelce ze spryskiwaczem. Takie opakowanie sprawdzi się w niedużym lokalu tak samo jak w domu. W tego rodzaju pojemnikach dostępnych jest więcej preparatów, których działanie przewiduje spryskanie czyszczonej powierzchni. Z kolei wspomniany przed chwilą środek Hand Desinfeksjon sprzedawany jest standardowo także w opakowaniach z dozownikiem (jak mydło) i w podręcznych 50-mililitrowych buteleczkach z atomizerem. Wszystkie te rozwiązania służą oczywiście wygodzie użytkowania każdego z produktów i uwzględniają jego specyfikę. Ta wygoda ułatwia pracę i ma też wpływ na dokładne stosowanie konkretnych środków. A to zawsze dodatkowo pomaga w ich skuteczności.

 

Norenco Universal, Aqua Plus, Softex Forte, Dry Line, Aktiv Gel, Tornado, SupraMaxur, KalkfjernerenNorenco Syrlicid, Sanicid KoncentratAkti-MaxHand Desinfeksjon, Krecia Robota, Gul Vask, Hygi Safe, Aqua  Syfon